Paratriatlon

Összefoglaló

Lévay Petra: Revans

Ígértem ezt a hosszú beszámolót a versenyről… Előtte viszont írok az előkészületekről, mert az legalább olyan fontos.

Január elsejétől csak a sporttal foglalkozom. Az a szerencsés helyzet áll fent, hogy várnak vissza a munkahelyemre októbertől, így a munkám mégiscsak megmaradt. Ettől függetlenül azért nem volt könnyű döntés, a kvalifikáció ugyanis nem könnyű dolog. Többször is írtam már erről, hogy kevesen lehetnek ott a paralimpián és azt nagyon “nem adják ingyen”. Meg kell érte dolgozni! Emellett új segítségként és változásként lépett az életembe a Kistarcsai VSRC (az új klubom) és az ENSPORT segítsége.

Sok minden változott, sokkal többet edzem, máshogy étkezem, mondhatni máshogy eszem-alszom.  Az étkezés kapcsán hatalmas segítséget kaptam Halász Diána dietetikus személyében, aki heteken keresztül írta az étrendemet, melyet az edzéseimhez igazított. Emellett mozgáselemzésen vizsgálta Fanni Sipos a futásnál felmerülő technikai problémákat is.

Szokták mondani, hogy minden fejben dől el. Na a befejezésben én annyira nem vagyok/voltam erős, ezért felkerestem dr. Lénárt Ágota sportpszichológust, akinek meggyűlt a baja velem jócskán…  A sok-sok gyakorlatnak köszönhetően azonban azon a bizonyos március 20-i reggelen úgy álltam az óceán parton, hogy nem volt kétségem afelől, hogy legyűröm azokat, akiket le kell gyűrnöm. (Természetesen irreális dolgokat azért fölösleges szugerálni.) Legalább 100-szor elképzeltem, hogy hogyan megyek végig a pályán, hogyan örülök a végén a befutó után. …és hát éppen úgy történt, ahogyan elképzeltem, mert nem történhetett másként!

Köszönöm a szakemberek munkáját!

Dél-Afrikáról:

Az első versenyről már írtam, így inkább az ottani körülményekről, eseményekről írnék. Elsőkörben Bloemfonteinbe érkeztünk Dórival, ahol nagyon megismertek minket hamarjában!  Összetartó kis közösség van ott, akik között szájról-szájra terjedt a magyar lányok híre és bármi kérdésünk, problémánk adódott mindig akadt egy segítő kéz. Nagyon befogadtak ott minket, szinte családtagokként kezeltek. A helyi parasportolók és az ott élők is. Megismertük a sportolók családját, az egyik srác Anyukája még arra is figyelmet fordított, hogy rólam is készítsen jó kis fotókat verseny közben!  Tényleg nagyon megható volt, már-már hihetetlen…
De ott volt még Hannes barátunk, akinek köszönhetően zsiráfok mellett biciklizhettünk a Naval Hillen! Hannes volt a bringaszervizes az afrikai kontinentális bajnokságon és meséltem neki, hogy jó messziről érkeztünk idáig.. Mire ő azonnal felajánlotta, hogy mutat nekünk akkor valami Európában nem fellelhetőt.  A “zsiráfos hegy” nagyon érdekes volt, egy tortához hasonlítanám! A tetején 5 km-es körben körbe tudtunk biciklizni zebrák és zsiráfok társaságában!

Az itteni időnk nagyon hasznosan telt, jókat edzettünk, barátokat és értékes kapcsolatokat szereztünk! Az biztos, hogy szívesen látják arrafelé innentől fogva a magyar triatlonosokat!

Elérkezett továbbutazásunk napja és közeledett a nagy nap, amiért kiutaztunk! Igazán megedződtünk, mert amikor ezúttal már a ruhás táskánk nem érkezett meg, már-már szokásos helyzetként éltük meg az eseményeket! Na jó, azért a csomagos fiút az életére eskettem meg, hogy még aznap megérkezik a táskánk, haha!

East London már ismerős helyszínként fogadott, így én már nem ijedtem meg az első zord képek után és Dórit is megnyugtattam, hogy az óceánpart szuper lesz!  Idén szuper szállásunk volt, konkrétan az ablakunkból az óceánra láttunk rá. Egyik nap a szobában pihengettem, amikor kikukkantottam az ablakon és delfinek ugrándoztak a vízben! Már-már émelyítő, nem!?

Azért egy kis gyomorgörcs mindenképp gyülekezett a gyomromban a nagy nap közeledtével… Teszteltük az óceánt, ami idén is 16 fok körüli hőmérséklettel bírt. Ennyit számít 1 év, most már nem ijedtem meg, vagy ilyesmi, egészen egyszerűen tudomásul vettem. Gyakoroltuk a rendelkezésre álló időben a kifelé futást a vízből, illetve a célratartást és ez a versenyen igencsak meghálálta magát!

Sorjában összefutottam az ellenfelekkel… Ilyenkor megy a nagy méregetés: ki hízott-fogyott, milyen új felszerelése van  A brazil ellenfelem odáig ment, hogy konkrétan egy szó nélkül körbefotózgatta a biciklimet… Ez a paralimpia éve, mindenki minden áron szeretne ott lenni! Semmi sem hullik az ember ölébe.

Elérkezett a verseny napja: Reggel 7-kor volt a rajt, így még sötétben bóklásztunk ki a helyszínre. Készülődés, bemelegítés és egyszer csak már a rajtnál sorakoztunk. Végignéztem az ellenfeleimen és tudtam, hogy én ma innen nem megyek el üres kézzel az tuti!

Begyalogoltunk a vízbe és zsupsz, már el is indultunk! Rátapadtam egy félkezű lányra, de nem láttam, hogy ki ő, csak próbáltam tartani vele a ritmust! Éreztem, hogy gyorsabb vagyok, mint ő, de akkor egyidőben azt is éreztem, hogy hoppá a chip a lábamról lecsúszik pillanatokon belül! Még volt szerencsém elkapni a vízben és egy kajakosnak odadobni, aki kihozta a partra! Ezen művelet közben ugye a csajszi már picit előrébb jutott. Célba vettem és szerencsésen együtt értünk partot. A chipem közben kiért a partra, vissza a lábamra és futás tovább! A sok partra érkezős gyakorlatnak köszönhetően nem fáradtam el annyira a kifutásban, mint az ukrán ellenfelem akivel egyszerre fogtunk partot, így a depoban meg is előztem! Azért nagy szó ez, mert eddig jó 1 perccel mindig előttem jött ki a vízből és a depom sem volt a leghíresebb a mezőnyben!  Dóri ott várt a bringám környékén és kiabálta, hogy a francia ellenfelem 1 percre van, az ukrán meg éppen itt fulladozik előttem! Nagyon feldobott a dolog, úgyhogy a bringára magabiztosan pattantam fel! Tavaly az első egyenes szakasz végén történt az az ominózus esésem, ami azért eszembe jutott most is… De csak egy pillanatra!  A bringa is jól ment, fontos volt az előző hét, illetve hogy nem ért váratlanul a lökésekben érkező oldalszél… Bringa vége, irány a futás! Őrzöm a 3. helyem! Dóri kiabálta, hogy mögöttem a brazil, húzzak bele! A szívbaj jött rám, a nem létező tartalékot is előszedtem, igyekeztem hátszélnél mindent kihozni belőle, szembeszélnél pedig tartani magam! Jól sikerült, még 40 mp-et hoztam rajta, mint utóbb kiderült! Az utolsó métereknél már nagyon boldog voltam! A speaker a mikrofonba kiabálta, hogy …és akkor Petra Lévay from Hungary, a 3-ként ér be kategóriájában! Öröm, boldogság, érem.

Revansot vettem rajtad Dél-Afrika!

11. nap(2016.03.20.)

Lévay Petra ma reggel 3. Helyen ért célba a Buffalo Cityben megrendezett Paratriatlon Világkupán.

9. nap(2016.03.18.)

Csomagjaink kis késéssel de szintén megérkeztek East Londonba! Már bele is mártottam magam az óceánba, ami a tavalyihoz hasonlóan 16 fokos 😂😉😃 Ami nem öl meg, az erősít! Itt ugye lehet azért cápával is találkozni, de ma elijesztettem, nem mutatta magát!  

Átlagos hangulat a reptéren. Transfer nem jött, a csomagunk eltünt… Dontwörri tiszta ruhánk ugyan nincs, de az úszó cucc a hátizsákban, úgyhogy be is vetettük magunkat a hullámzó óceánba – – itt: East London Airport

8. nap(2016.03.17.)

Cicáztunk

7. nap(2016.03.16.)

Early morning ride with Hannes and Petra, zebras and giraffes 😍

6. nap(2016.03.15.)

Amúgy most tökre lenne kedvem síelni. Tényleg!

5. nap(2016.03.14.)

Jelentett némi gondot a szállásról a főútig való kijutás (eddig minden nap defektet kaptam). De ez ma végre megoldódott! Felhívnám a figyelmet a foglalkozását tekintve egyébként kertész fiú pólójára…

 

4. nap (2016.03.13.)

Szóval otthonra havazást mondanak? 😁😊

942513_1008943589190206_6132857272627908768_n

3. nap (2016.03.12.)

Paratriatlon Kontinens Bajnokság – Maselspoort, Dél-Afrika

Túl vagyunk a főpróbán, egy hét múlva világkupa!

Megvolt az első állomás afrikai körutunkon. Az afrikai kontinentális bajnokságnak az volt a célja, hogy szokjam a meleget és hogy versenykörülmények közt is teszteljem az új felszerelésem.

Hosszan majd talán otthonról, de azért pár mondat a versenyről:

A helyszín nagyon elnyerte a tetszésemet, otthon talán Szálkához hasonlítanám, csak ez itt az afrikai verziója. A szervezők és a versenybírók felvették a “Free State” (ebben az államban vagyunk) stílust, itt állítólag mindenki nagyon kedves. Ezt azért többségében mi is tapasztaltuk, bár néha azért a nagy segítőkészség közepette a szavahihetőség kis csorbát szenved. Az úszás a legutóbbi válogatott felmérőm után nagyságrendekkel jobban ment, aminek nagyon örültem. Picit kóvályogtam, így az amúgy is az előírtnál hosszabb pályán még többet úsztam. Az elkövetkező héten ezt gyakoroljuk majd.

A depoban -ami eddig mindig a gyengém volt- végre kijött az a sok gyakorlás, neopren fel-le. Féltem hogy leesik a lánc, ugyanis elég egyenetlen volt a talaj, így felkaptam a vállamra és úri tisztelettel vittem ki Harcost a terepre, haha.

Iszonyú pofa, majd oldalszél kísért végig, csak úgy dobált jobbra-balra. Egy félkezűnek mint én ez elég nagy kihívást jelent, de ezt az akadályt is vettem. Az új Mr. Wheel kerekek és a Casco bukom komolyan mondom szuper volt! Biztató a jövő heti fontos verseny előtt. A végefelé azért már 31 fok volt és para, így ott már nagyon melegem volt. A futáson eléggé szenvedtem, a 20 fok különbséget meg szokni kell. De hasonlóan nyilatkozott egy holland társam is… összességében: biztató a helyzet. Köszönöm a kiutazó edzőm áldozatos munkáját, Dóra Tóvári you are the best! 20-án jön a nagy megmérettetés, addig is edzünk, jelentkezünk képekkel.

12801232_1008308872587011_6874834012892061998_n

2. nap (2016.03.11.)

A tegnapi napunk kissé kalandos volt …🙂 Ennek ellenére remekül sikerült a mai verseny. Lassan kezdjük felvenni Afrika életritmusát. Már az egész környék a Magyar lányokat emlegeti 🙂

Holnap 8:45-kor startol a dél-afrikai turnénk, szurkoljatok nekünk! Ma sem volt kihívásmentes napunk, az egyik képen Dóri éppen a derékig érő fűben belsőt cserél!

12801148_1694501327486351_8761544992203253700_n12801237_1694501047486379_5060353861684642737_n12801107_1694499117486572_3257422121813701810_n12795408_1694500257486458_6506340624518325110_n12801458_1694498604153290_5833184271659495979_n

1.nap (2016.03.10.)

Hát így néz ki az ember sok-sok óra utazás után, hátunk mögött Dóri szavaival élve Balu kapitány gépével megérkeztünk 2 átszállással Bloemfonteinbe. Nem volt rövid. Holnap már az 1. verseny, az afrikai kontinentális bajnokság pályabejárása következik.
12795473_10208598397896345_8209918378592620539_n

 

-1. nap (2016.03.09.)

Már úton 🙂 hamarosan felszállunk a Dél-Afrikába tartó járatra. 2 hetes edzőtábor, 1 kontinentális bajnokság és 1 világkupa vár ránk 💪🏻😊
12802873_1006454226105809_8716650033655213638_n

 • Közelgő események

 • Híreink

  Laktanya Fa-Ker KUPA

  Összefoglaló Lévay Petra: Revans Ígértem ezt a hosszú…

  FutaCsömör 2021.09.19.

  Összefoglaló Lévay Petra: Revans Ígértem ezt a hosszú…

  EXTREMEMAN NAGYATÁD 2021

  Összefoglaló Lévay Petra: Revans Ígértem ezt a hosszú…

  DECATHLON Pécsi Triatlon

  Összefoglaló Lévay Petra: Revans Ígértem ezt a hosszú…

  KÉTTUSA OB 2021.07.29.

  Összefoglaló Lévay Petra: Revans Ígértem ezt a hosszú…

 • Archívum